lördag 29 oktober 2011

Möte i Perth för det brittiska samväldet

Slutmålet för Drottning Elizabeths besök i Australien har varit mötet 'Commonwealth Heads of Government Meeting' som förkortas CHOGM. Det är ett möte mellan det brittiska samväldets medlemsländer och hålls vart annat år i något av medlemsländerna, detta år i Perth, Australien.
54 nationer ingår i Samväldet som helhet, men det är 16 länder som har Drottningen som statschef. Dessa länder är Storbritannien, Australien, New Zeeland, Canada, Jamaica, Antigua and Barbuda, Belize, Papua New Guinea, St Christopher and Nevis, St Vincent and the Grenadines, Tuvalu, Barbados, Grenada, Solomon Islands, St Lucia och Bahamas.

Under årets möte hade man uppe frågan om successionsordningen, lagen som bestämmer den brittiska tronföljden. Nu har det varit så att söner har gått före döttrar i ordningen. Man tyckte att detta var ett förlegat synsätt och det beslutades att den förstfödda oavsett kön ska ärva tronen. Detta innebär att om Prins William och Catherine får en flicka först blir det hon som bli den framtida monarken. Även regeln att en monark inte får vara gift med någon som är katolik togs bort.

Se bilderna här 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...