måndag 4 juli 2011

Därför kom ingen från Spanien till Monaco

Varför var inte Spanien representerat på bröllopet i Monaco? Många hade nog tagit för givet att Kronprins Filipe och Letizia skulle komma. De har varit på alla de senaste kungliga bröllopen och nu senast i Storbritannien när Prins William gifte sig, men de var inte påtänkta för det här bröllopet säger det spanska hovet.
Kung Juan Carlos fanns med på gästlistan till lördagens bröllop, men dök inte heller upp.
Från spanska hovet säger man att inbjudan riktade sig till kungen och att han skulle gå eftersom det var en regerande statschef som gifte sig. Kung Juan Carlos brukar annars ha som vana att inte närvara vid bröllop om de inte är inom familjen. Att han var tvungen att tacka nej den här gången, säger hovet, beror på kungens knäoperation som han gjorde för en månad sedan. Han har helt enkelt inte blivit helt återställd ännu och dessutom kom USAs utrikesminister Hillary Clinton till Madrid på lördagen och kungen skulle träffa henne. Det gick tydligen bra trots det onda knät. 
Det finns ingen schism mellan Spanien och Monaco påpekat hovet. Men kanske har man inte glömt att Prinsessan Carolines man, Ernst August, festade till det lite extra på festen innan Felipe och Letizias bröllop 2004, så pass att han inte kunde närvara i kyrkan på vigseln dagen efter. Eller har man inte glömt att Prins Albert, som är medlem av den Internationella olympiska kommiteén, inte tyckte att Madrid skulle få OS 2012 pga riskerna med ETA och bombhoten.
Hur det än var så är det anmärkningsvärt att alla de andra europeiska kungahusen var närvarande, men inte någon från Spanien.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...